петък, 27 юли 2012 г.

Протести

Протестира вчера в Силистра Градския духов оркестър. Причината  - намерението на Общината да намали работното им време и съответно ниското и без това заплащане, в размер на минималната работна заплата - 290 лева.
Сега репетициите и самоподготовката от осем часа, ще трябва да стане четири часа и съответно заплата ще падне на 145 лв. без удръжките. 
Нормално е на пръв поглед тия хорица да излязат и да протестират. Защо обаче неглижират факта, че голяма част от тях работят и на друго място?!
Признавам обаче, че на мен нещо ми се вгорчи от цялата история ... И не защото съм против Духовия оркестър и "За" управлението на Общината /нема такъв филм, поне засега/ ...
Кметът оттегли докладната за промяната в структурата на администрацията и така в следващите месец-два музикантите ще си запазят статуквото ... това обаче едва ли ще реши проблемите и на общинарите,   и на оркестрантите.
/само дето ситуацията създаде усещането, че на Общината им извиха ръцете с тоз протест, въпреки, че кметът разясни от после, че не е така, че просто искали да разгледат предложените съкращения отново, за да са сигурни в постигането на оптимален резултат/

да се върна обаче на темата за оркестъра

Както се казва - Гот ми е да се разхождам в Дунавската градина под звуците леещи се от инструментите на градските ни музиканти ... лъха спокойствие, във въздуха се носи омаята на миналото, когато дами с кринолини и чадърчета, са се разхождали под ръка с офицери в парадни униформи ...красиво е, поне за мен ...

Вчера обаче ми беше грозно ...Първо малцина бяха общинските съветници, които се спряха да разменят по две думи с протестиращите ...те пък от своя страна посрещнаха кмета и екипа му с "О, Добруджански край!" - химна на Добруджа ...ще кажете ...какво лошо има в това ...нищо на пръв прочит ...
После се замислих, как да вземе човек на сериозно проблема, когато те самите - разбирай музикантите, явно не му отдават чак такова значение.
Обидно ми беше на мен, обидно беше и спрямо институцията пред която протестират, а явно не си дават сметка, че е обидно и спрямо институцията, която те самите представляват - ГРАДСКИЯ ДУХОВ ОРКЕСТЪР ...
ще изплюя камъчето ... причината за цялата тази обида бе в това, че те не бяха в униформи ...кой с къси, кой с дълги гащи, кой с маратонки, кой с джапанки ...

това е все едно да отидеш на бална вечер с дънки и тишъртка ...има неписан дрескод, който ако се спазва може само да бъде от полза при създаването на първо, второ и т.н. впечатление.

/сещам се и за девойките от администрациите по места, които и да забравят сутринта да си обуят полата, няма да има кой знае какво значение - едва ли някой ще забележи  :)/

Това е, което ме подразни вчера ... Хем, протестираш и искаш да защитиш службата си, така да се каже, говориш за настъпването на тотален национален нихилизъм, за ликвидация на оркестъра, а историята му в Силистра е повече от 60-годишна ..., употребяваш изрази като "обезличаване на българщината" и в същото време хората ти изглеждат като шайка събрана от улицата /и да се сърдите, и да не се сърдите отстрани погледнато така стояха нещата/.
Наясно съм, че това, което те умеят, не го може всеки. И че от всяко дърво, свирка не става. Но свирките по панаирите са гланцирани и с добър търговски вид, нещо, което на нашата стока й липсва.
Затова и няма да има генерирани приходи, а ще отчита само разходи. 
Добрият търговски вид + един  добър организатор ще са достатъчни на първо време, за да се променят нещата и да са доволни и оркестрантите, и общинарите, и най-паче ГРАЖДАНИТЕ на Силистра!

4 коментара:

Анонимен каза...

Доживяхме времена, когато на изкуството се гледа като на нещо второразрядно - и това 4 века след Ренесанса - а кой ще възпитава у младите усет за красота хармония и уважение към личността? Светът не е само пари - има (и ще има занапред) по-ценни неща, които са такива, защото са непреходни - парите не са сред тях. O tempora, o mores!

Neizi_ss каза...

Истина са думите Ви!

Dani каза...

За съжаление от доста време на изкуството се гледа като на нещо второразрядно :(
И затова и отношението на младите е неглижирано, макар че това идва и от семейството!
Но и хората на изкуството трябва да демонстрират уважение първо към себе си с поведението си, за да искат и ти да ги уважаваш!
Издигането на материалното в култ,
отдалечи изкуството от хората и го принизи!
Но и за него, тези, които го създават, трябва да направят повече усилия!
Хубави почивни дни, Нейзи :)

Neizi_ss каза...

Приятна почивка и на теб @Dani ...това ми беше болката, че тези, които създават изкуство не се отнасят сериозно към това, как тогава да очакваме, че децата ни /образно казано/ ще изпитват уважение и ще проявяват интерес.

и сме сами, и ни е страх да си признаем

... и ни се иска  да ни прегърне някой, някъде, някога ... ей, така ...мълчаливо в тишината ... ... и ударите на сърцето му да са мантрата, ...