четвъртък, 12 юли 2012 г.

искам си личната партида...

... не народ, племе сме ние ...търпим, мълчим, силни сме само ако в чашата ни има достатъчно ракия ...и ако някой реши да опровергае това ми твърдение, ще ме провокира да си помисля нелицеприятни неща за него ...
... това, че не роптаем срещу високите цени на монополистите, сякаш вече не ми прави такова впечатление ... но когато право куме в очи ме правят на будала, е те тогаз ми завират л.....а!!!
... не знам дали е за хвалене или не, че със здравната министърка бяхме съученички ... не беше лошо момиче, ученолюбиво, усмихнато и т.н. ... ама моделът на мислене, който демонстрира ме кара в прав текст да питам ...толкова ли ни подценяват, нас обикновените хора ...като имате пари за кола, ще имате за здравни осигуровки ...алоооо, ако ви следваме логиката, то тогава не търсете от мен и семейството ми осигуровки, щото нямаме никва собственост - ни движима, ни недвижима ...освен ако не броим котката :)
... освен това след като имаме избор дали да ни преглеждат лекари по Здравна каса или на частен прием ...значи тогава т.нар. здравни осигуровки не са задължителни, а са своего рода право на избор ...е тогава що ще ме задължавате да си ги плащам...
... и друг път съм коментирала темата, че правим някви работи в България, дето сме ги видели по света, но от лакомия, алчност и дори от незнание, не успяваме да ги реализираме, така както трябва ...
...искам си личната партида за здраве... за всичкото време, в което като съвестен гражданин съм правила вноски ... и искам освен задължения към държавата да имам и права, щото комай първите станаха повече от вторите ...
... искам да казвам на глас това, което мисля ... да го правят и всички около мен, да го правят всички, които живеят тук ... а не да си слагаме цип на устата щото видиш ли може да нарушим комфорта на сульо и пульо.

7 коментара:

anima каза...

Съпричастна към негодувананието ти !

Dani каза...

И аз си я искам, ама нъц!
И на министърката като на държавен служител плащаме осигуровките!
Невероятно племе сме, включително и моето съсловие, което тази година се бръкна с 4 цифрена сума, заради чиновническа мисъл и мълчи!!!
Отвращавам се!

Neizi_ss каза...

само дето, никой не ни признава отвращението

Omnia каза...

Както се казва, сама птичка пролет не прави :)
Всеки протестира по своят си начин, но не виждам правителството да е разбрало нещо от едноличните, пръснати протести, няма и как да стане. Ама това отделно.
Реално, ако погледнем историята, от самото въвеждане на някакъв вид " здравеопазна" система в бг, тя никога не е функционирала, както трябва. Не е имало и един свестен министър, който да е взел адекватни мерки и решенияза здравословното спрямо икономическото, социално и политическо положение на народа и държавата като цяло. Всеки се дъни. Защо? Едва ли всички са били свръх некадърни. Просто няма система, в истинският смисъл на думата и никога не е имало. Система ще рече всичко да работи като едно цяло, като добре смазан механизъм. Разликата между преди и сега е, че едно време на народа не му е пукало кой знае колко много- отива си на лекар, плаща си и толкоз, понеже хората горе- долу са имали пари. Сега обаче, когато всеки е притиснат на макс, всичко боде очите.
Как е обаче реално положението- една каса- монополист- това и в Африка го няма!, неразвита социална и рехабилитационна система, неуредени права и закони в спешната помощ, липса на частни здравноосигурителни фондове, липса на достъпност и наличност на скъпоструващи лекарства, липса на достатъчно съвременна апаратура за диагностика и лечение, липса на условия за по- нататъшна квалификация и поддържане на съществуващата, липса на адекватна колаборация между отделните специалисти, липса на адекватна съдебна отговорност и т.н. , и т.н. Като теглим чертата- няма едно звено, което да работи нормално, за качествено е изключено да говорим, а те се захванали от осигуровките. Не се променят нещата от повърхността- трябва да се бръкне надълбоко и да се реформира оттам. Къща се гради от основите, доколкото знам, не от покрива.
А по въпроса за осигуровките, може да се говори до безкрай и всеки един въпрос и протест ще е напълно основателен.

Neizi_ss каза...

@Сис ...е това е истината ...казано от човек, който знае за какво става въпрос отвътре ...смятай за к`во иде реч, щом и ние, които не сме специалисти, започнахме да проумяваме нещата ... и аз докато бях дете не си спомням да е имало чак такова плащане - особено под масата за здраве ...вярно че се разнасяха агънца по нощите до апартамента на тоя и оня лекар - но не е било чак толкуз брутално ...

Omnia каза...

Ами трактовките се промениха- сега на това носене му викат рушвет, а едно време повечето хора само така са можели да изразят уважението и благодарността си, към лекарската намеса. Или само така са можели да си платят. Но и тогава лекарите бяха лекари! Истински, по сърце и душа, по рождение ако щеш! Днес, лекарите в по- голямата си част, в бг специално, са просто търговци на здраве.
Преди години още, с въвеждането на националният рамков договор и изграждането на дж- ипитата, здравната " система- дето- я - няма" започна незабележимо тогава, но постоянно противопоставяне между пациента и медиците от една страна и между самите медици от друга- личните лекари, без изобщо хал хабер да си имат от т.нар. семейна медицина се нагушиха с пациенти и талонти, заплатите им хвръкнаха, болниците започнаха да обедняват и съответно задлъжняват, тесните специалисти не бяха съгласни медик без специалност да взима повече пари от тях / и са прави впрочем/, започнаха да напускат болници и да стават дж-и пи- та или да заминават настрани от бг. Изобщо, така наречената здравна реформа постави на командно дишане цялото здраве и здравеопазване на народа. Сега се казва- едно време не беше така и се озлобяват хората, а всъщност началото на днешните каши и простотии е далеч назад, просто тогава не се е виждало / разбирало от народа. Нито е могло адекватно да се прогнозира като последствия от така наречените политици.
И идва днес едно правителство, което се опитва нещо бързо да направи, каквото и да е. Като предсмъртни мерки ако щеш. Ама не става, защото нещата са така закучени, че лично аз не знам откъде най- напред трябва да се започне и второ- ще отнеме много, много време да се разплете пъзела, да се започнат промените, тези промени да дадат резултат, да са доволни всички. Ценно време, което нямат. Света не чака никого. И времето, е пари.
Нези, извинявай, малко се оливам по тази тема с коментара си, но темата е адски широкообхватна.

Neizi_ss каза...

о, не - за мен, Сис, е удоволствие да чета написаното от теб - отваряш и моите очи за специфичните неща :)

и сме сами, и ни е страх да си признаем

... и ни се иска  да ни прегърне някой, някъде, някога ... ей, така ...мълчаливо в тишината ... ... и ударите на сърцето му да са мантрата, ...