понеделник, 13 октомври 2008 г.

USA - поглед отвъд океана

Медисън, Чикаго, Сан Франциско, Джаксън /Мисисипи/

След като групата нашенки превзе Вашингтон, се отправихме към Медисън, Уисконсин. Щат, известен с това, че е земеделски район. Едно малко царство на царевица, крави, мляко и други производни. Още във въздуха установихме, че върху една голяма част от земята са разположени предимно ферми. 

Пристигайки в неделя, останахме изненадани от това, което открихме в центъра на града. Точно край щатския парламент, тъй като Медисън е столица на Уисконсин, имаше градски пазар от селски тип. Натурални фермери в дочени панталони предлагаха на сергии това, което е произвела земята им.
Медисън е станал столица на щата през 1836 година. Днес населението му е 170 000 души. А иначе най – големият град е Милуоки. В целия щат има много езера, като самият Медисън е разположен на две – Монона и Мендоха. Голяма част от града е заета от студентската общност на Уисконския университет, разположен на 1000 акра. В невероятни спретнати къщурки с две липи отпред видяхме да се настаняват младежите за новата учебна година. Като цяло Медисън може да накара всеки българин да се почувства като у дома си. Зелена природа, царевични ниви, административни сгради, но не небостъргачи,...и спокойствие, нехарактерно за американския динамичен начин на живот.
Само на два часа път от Медисън е Чикаго, Илинойс. Чикаго означа „воняща тръстика”. Това име ни откри, че по-голям процент от названията на градове, реки, езера и т.н. са наследство от индианците. 
В Чикаго се намира най-високият небостъргач на Америка - „Сиърс Тауър” – “само” 118 етажа. Ние обаче се качихме на 96 етаж на другия „небодер”, както казват братята македонци – „Хен Кок”. За това, каква е гледката и какво е усещането да видиш Чикаго като на длан в краката, си е трудно да се говори. Думите просто не стигат. Затаяваш дъх така, както когато като деца се качвахме на панорамната сладкарница на телевизионната кула в Силистра и търсехме да открием блока, в който живеем. Както казват старите емигранти в Чикаго, всичко е голямо...Само Мичиганското езеро е по-голямо от Черно море.
Сан Франциско е едно от нещата, за които американците казват, че трябва човек да види, преди да умре. Светлини, палми, мостът „Голдън Гейт” и .... мъгла. Ако си мислите, че Сан Франциско е слънце, плажове и Тихият океан,...дълбоко се лъжете. Мъгла и пак мъгла. Почти не разбрахме какво е да те стоплят слънчевите лъчи. Въпреки красотите на града и очарованието на „Чайна таун”, с нетърпение чакахме да тръгнем за Джаксън, Мисисипи, за да се сблъскаме отново с жегата и влагата, която достига до 90 %, а градусите не падат под 40 0 по Целзий.
Сред списъка забележителности на Сан Франциско са още „Рибарският кей” и най-кривата улица на света, както и кабелните трамвайчета, с които е повече от удоволствие човек да се разходи из града и да стиска палци да не изпадне от превозното средство, докато то се катери или спуска по улиците, познати ни от сериала „Улиците на Сан Франциско” с Майкъл Дъглас от времето, когато може би Катрин Зита Джоунс не е била все още родена.
Но да се върнем на Сан Франциско. Новината е, че в редакцията на „Сан Франциско хроникъл” открихме екссъпруга на Шарън Стоун - Фил Бронстейн, който, докато се запознаваше с нас, се опита да ни обясни, че нюзрума на вестника е луда работа. Ние обаче това си го знаем, навсякъде работата на журналистите и свързана с много напрежение и цяла поредица от откачени неща. 
В близост до Сан Франциско е и „Напа вали” “(Долината Напа)”, за която може да се каже, че е „Царството на винарните”. Там са избите на Робърт Мондави и на Франсис Форд Копола. Последната е създадена през 1886 година от финладнския мореплавател Густав Найбаум под името „Ингелнук”. През 1946 година той умира, а през 1964 неговите наследници разпродават лозарските масиви и самата изба. През 1975 г. великият режисьор и създател на „Кръстника” Копола купува част от имението, а двадесет години по-късно изкупува цялата земя и започва да произвежда вино със своето име. Днес избата продължава да работи, като в същото време е превърната в туристическа дестинция. Направен е музей, в който са изложени „Оскар”-ите на фамилията Копола, актьорски реквизит от „Дракула” и други известни творения на американския режисьор. А опитните специалисти биха могли да дегустират и от виното, произвеждано в тези земи. В това имение е и най-старата къща, строена в щата – през 1846 година. 
В Сан Франциско, Калифорния, е и Станфордският университет, който се намира в първата десятка на американските висши учебни заведения.
Тук през 1954 година е създадено и Обществото на народите, днес известно вече като Организация на обединените нации.
Вече сме в Джаксън, Мисипи. Жега е, но се живее.
Очакват ни Ню Йорк и Бродуей....
Следва

Няма коментари:

и сме сами, и ни е страх да си признаем

... и ни се иска  да ни прегърне някой, някъде, някога ... ей, така ...мълчаливо в тишината ... ... и ударите на сърцето му да са мантрата, ...