Следващото поколение

  Отдавна съм подготвила тези снимки, за да ги споделя ... Това е следващото поколение ...Децата, на които евентуално ще разчитаме, да получаваме пенсия ..ако доживеем до тогава. направо страх ме хваща. Многократно съм споделяла, не че се гордея с това, но пропуших в 8 клас и докато да завършим училище се криехме като партизани, да не ни спипат родители, учители и комшии. Е в последните години на гимназията почнахме да се правим и на тарикати ...помня как в едно голямо междучасие ни извардиха в мъжката тоалетна на първия етаж в училище, после ходихме на спявка при зам-директора ....Класният пък поиска ръчно написана бележка от родителите, че са информирани   за случая ...по-късно щеше да бъде вписано и в бележниците ни, но след като мине педагогически съвет и бъде разгледано поведението ни... Дотук добре ...само дето аз живеех с баба ми, а майка ми в София ...прибрах се и се обадих на майка в София да й кажа ...На другия ден имах телеграма до поискване ...със следния текст :
   
"Информирана съм за инцидента в училище.Пушене в тоалетна-мъже! ..С уважение ..."
Влязохме в час и ...дойде и мой ред - попадох сгънат белия  лист, а класният ме погледна ...усмихна се и рече със закачка ...:Искам бележка от баба ти :) (знаеше човека моите неволи от сблъсъците с врачанския характер на бабчето ми) ..а аз курназ го попитах, не иска ли бележки от цялата ми рода ..иска от родителите, нося му от родителите :)
След време като ни вписаха в бележниците забележката помолих една от съученичките ми да подпише бележника и после до края на годината си играех да сменям страницата на бележника, когато се налагаше баба да ми подписва оценките ...голям зор виждах с това внимателно да вадя от телбода листа и да го връщам обратно :)
... Година по-късно в нощта на серенадата ни класният ми каза, че е знаел през цялото време, че Дългата Наталия ми е подписала забележката (дългата щото имахме три на брой :) ...погледнах го с умиление и му благодарих, че ми е спестил семейните драми ...
Та мисълта ми беше, че някога имахме респект от родителите си, от учителите си и изобщо от по.възрастните ..За жалост сега не е така...Излизах на дискотека в петък ...или събота само ...но винаги се съобпазявах с часа на прибиране, ако исках другата седмица пак да изляза ...Ходенето по дискотеки започна едва в десети клас ...А сега се чувствам стара като реша с приятели да посетя нощен клуб ...с малко зор посетителите биха могли да бъдат и мои деца :(
Имаше връстници, които се обличаха различно ...демонстрираха пристрастията си към един или друг вид музика, но никога не е било толкова безвкусно, както е сега ...Особено пък като да се ходи на училище.
Не съм противник и на униформите. Мило ми става като видя момчета и момичета в тинейджърска възраст - спретнати в школската униформа ...кефя се и на тези, които с аксесоари разнообразяват външния си вид и въпреки еднаквостта демонстрират различността ...по този повод им препоръчвам сериала "Gossip girl" /в превод Клюкарката-Интригантката/ ...
 
Всъщност е по-важно да осъзнаят, че е грозно да изпреварват възрастта си ...Ще дойде времето, когато с черни мрежести чорапи ще изглеждат секси, а не нелепо ...


9 коментара:

Temenuzhka Petrova каза...

Този цирк за бележника не ми беше известен до сега!:)Истината е,че и в момента си имаме респект от бабче!И как иначе?!А тия деца ние - родителите ги възпитаваме, за да са такива, не някой друг.Защото кой е отговорен за малолетните и непълнолетните,които не са си в къщи в малките часове?Не може да обвиняваме под общ знаменател обществото, защото всяко едно дете е грижа първо на своите родители.Картинката е тъжна,много тъжна...

Neizi_ss каза...

този момент не съм го разказвала и на бабче дори ...има още един момент от 10 клас, който съм Ви спестила ...но него в друг пост :)

Лилия каза...

Аз винаги съм имала респект от хората които ме учат и ми дават хляба.Дори в момента-не крия че детето ми помогна, защото , имаше вероятност да се оплескам отново като вчера и пак да трия.А ме е срам , че не зная как и тормозя човека отсреща.Иначе изцепки с дискотеки , пушене или закъснения не съм имала.

Хриси каза...

Понякога си мисля, че всяка възраст си има помъдряването - и че колкото и да са различни поколенията, поставени в еднаква ситуация, реагират еднотипно. И ние сме подражавали на Мадона, лепили сме плакати на Майкъл над леглата си, правили сме си дръзки прически, били сме бунтари, но и подражаващи. Днес подражават на Креслава и Вреслава, носят провокативни парцали, мрежести чорапи и меркантилността е тяхно верую. Вярно, пошло и безвкусно е. Но ми се иска да вярвам, че когато станат на нашата възраст, всичко това за тях ще е епизод, за който ще говорят/ ще си спомнят с известна доза срам. :)

Neizi_ss каза...

@Лилия ... въпреки този инцидент и още 1-2 по време на цялото ми обучения смея да твърдя, че съм била примерно дете ...а това с пушенето и дискотеките то е сладката част на нещата ...саво дето аз почнах да излизам на 17 години, а днес и тринайсетгодишните имат по-секси гардероб от майките си.
@Хриси - права си за помъдряването с времето, но сякаш нещата са по изтървани от нашто време :(

Valkocompany каза...

Следващото поколение няма никакви трудови навици!Хриси е страшно права !

Neizi_ss каза...

Мдааааааааа @ Valkocompany - нямат трудови навици ... Бих се изкефила да хванат момите с маникюри и да ги пратят на бригада да вадят лук :)

Ясмина каза...

аз пък не съм чула досега някой да казва, че "следващото" поколение е по-добро от предишното. винаги има мрънкане на заден адрес, моето поколение също беше тотално оплюто. пък хората порастват и се уеднаквяват и накрая неможеш различи кой от кой етаж на живота е...

Neizi_ss каза...

донякъде е така - само дето аз съм на сравнително малко години и ми правят впечатление тези неща ...пък не ми се мисли на какво мнение са пенсионерите :)