Пропускане към основното съдържание

Истинско ли е чудото?

Осъмнахме с новината за чудото край Алеково. Божият син се появил изрисуван върху орехово дърво, в двора на семейство роми.
Само заради уточнението някой би ме обвинил в предразсъдъци и сигурно няма да бъде далеч от истината.
Толерантен човек съм, даже на моменти се улавям, че ми идват в повече проявите на разбиране … било то към малцинства, блондинки, селяндури /да се отчете разликата между понятията селяндур и селянин, моля!/ …и изобщо към манталитета добруджански. Това обаче една друга ракия!
Да си дойдем на думата за ореховото дръво, внушението, че изобразява Исус Христос с бъл гълъб на ръката и парите, които семейството-гостоприемник, събира от вярващите хорица.
Съмнението ми се пробуди веднага, когато разбрах, че само след залез слънце се явявал лика на Спасителя ..Защо ли? Ами защото по това време на денонощието и Саддам Хюсеин може да ни се яви. Освен това подочух, че колеги са били прогонени с камънье и дръвье след като се опитали посред бял ден да снимат чудото. Направо кощунство, от тяхна страна.
А и опитайте се да си представите живописната картинка – църна ромка /ама църна като смъртта . по думите на очевидци/ седнала насред двора, как в едната си ръка дръжи димяща цигара, а в другата джисаем, по който обяснява как имало хора доста, и как фърляли добри пари… Е след всички тия описания как да си дигна четирибуквието и да хукна да търся Ореха …
Аз няма да го направя, но мнозина са хората в беда, които търсят опрощение на греховете си, търсят Божия знак, който ще им даде кураж да се справят с проблемите или да получат изцеление от страшна болест.
Най-лесно се търгува с вярата ни. И е лесно, защото пробойните са ни много. Няма го силния духовен живот, няма ги  будителите, които да ни сочат правия път. Няма ги моралните устои на предците ни. Отдавна сме ги сринали със земята и сега единици са онези, които се опитват с голи ръце и нокти да ги изровят.
Да ме прощава дядо Боже, че си позволявам лукса да не вярвам в подобни чудеса! Не вярвам в тях, защото сме били лъгани достатъчно.
Вярвам обаче, че някъде, някога ще се яви истинското ЧУДО, което ще носи такава сила и заряд, които няма да оставят място и за грам съмнение. Ще бъде ЧУДО, което няма да иска да му се кланяме, няма да иска да пари от нас, няма да ни гони, защото искаме да го снимаме …Ще бъде ЧУДО, което ще бъде видяно от всички, по целия свят.
Дотогава обаче ще трябва да се задоволим с лъжливите уверения, че тук или там, някой бил видял Божия син, Светия дух или Бог-отец и те му прошепнали, че ни чака по-добър живот!

Коментари

Nezzo каза…
Докато четях думите за Чудото, някак си ми проблесна за един филм. Гледала ли ви Watchmen?
Ако не си, можеш да му метнеш едно око. Много нетрадиционен филм и наистина интересен за едно подобно чудо :)
Neizi_ss каза…
Днес точон срещнах заглавието , докато избирах какво да гледам :) Ще го дръпна и ще споделя :)
ozi каза…
Като научих за това така наречено "чудо" и като широко скроен човек-поне така мисля,решихме с мои приятели да тръгнем към мястото!Качихме се на колата и почити посред нощ стигнахме до с.Алеково-общ.Алфатар-Силистренско.Какво да кажа, малка почти кирпичена къща,на края на селото,със стар орех около който имаше телена мрежа и място за оставяне на пари или нещо!Доста хора имаше от различни места,повечето от малцинствен произход, говореха и на турски.Ами какво да споделя, постарах се и аз да потърся образа на Спасителя и още какво ли не!Човек с по богато въображение може да види много неща па макар и на орех.Но какво ми направи впечатление-хората, няма значение какви са, готови са да прекосят километри и да потърсят своето спасение, без значение за етнос и вяра може би!Те търсеха първо сензацията и второ Спасителят- Божият син!Стана ми жалко и мъчно за тия хора,безизходицата какво ли не прави.Видях пропаст която тъсеше проход-мост да запълни липсата на ДУХОВНОСТ между хора,без значение какви са по произход.Те не знаеха и не можеха да намерят пътя към себе си и към Бога и го търсеха в едно дърво с виртуални образи,повечето плод на богатото въображение, породено от изпитанията пред които бяха поставени!Изпитах огромно съжаление и състрадание към тях,дано намерят това което търсят!Ето така видях"чудото" в с. Алеко-общ.Алфатар,Силистренско.
Много Светлина и Любов от мен-Ицо!
Neizi_ss каза…
Мдааа ..Това е тъжната истина!
Благодаря, Ицо! ДА ти се връща :)

Популярни публикации от този блог

....сърцето ... / един забравен във времето текст ...

кога си жив? ...  когато бие сърцето учестено! ...
...когато гориш ..., когато обичаш ..., когато трепериш от щастие ..., когато нямаш мира ..., когато съзнанието ти е обсебено ..., когато за теб има само един живот ...и ти нямаш право да променяш правилата в него ..., защото от тях зависи щастието другиму ...тогава запазваш мълчание ...и обричаш себе си ..
..да се влюбиш ..да обичаш ..тогава, когато най-малко си очаквал, че може да ти се случи ...
..да намериш сродната си душа ..., която да те разбира от половин дума ..., която да знае как се чувстваш ...дори, когато мълчиш ...онази душа, която си търсел винаги, дори и без да го знаеш ...която будува заедно с теб....която я е грижа ...
...онази душа, която знае, че нямаш право да говориш ...и мълчи заедно с теб ...
.....тогава тишенеете заедно ...и се наслаждавате на парченцата любов ..парченца тъмен шоколад ...забраненото щастие ...
...не можете да бъдете заедно, но имате своите откраднати мигове щастие  ...заедно сте и в  мислите с…

кога свършва едно приятелство

кога разбираш, че едно приятелство е свършило ...
...когато приятелят спре да те търси ..., когато не си част от деня му ...от живота му ...., когато крие от теб и радостта, и тъгата си ... , когато му казваш, че си там ..до него ..., за да го чуеш ..., но той не чува теб ...когато се питаш ...бил ли е наистина с теб ...истина ли е било, това, което сте съпреживели ...
...разбираш, че ти за него не съществуваш ...няма те ...в неговия свят ..., а странно той все още е в твоя, защото ти не спираш да мислиш за него ...и да се питаш ...какво се случи ...къде сбърках ... неразбран ли си бил ...
...не ...няма гняв - поне наяве ...няма упреци - поне наяве ...няма нищо ...
...празно пространство ... и една надежда ..., че - ЗАЩО? ...ще получи своя отговор ...и ще продължиш напред ...

случайна среща - две души ...

случайна среща - две души ...обръгнали от житейските неволи ...посивели и затънали в еднообразието на дните ...случайна среща ... и сълзи ...сълзи от истини несподелени ...
..повдигната завеса и стремеж ...за полет ...за мечти ... 
... и страх ...че огън крилата ще опърли ...и въпреки това ...вървят една към друга ...две души ...защото чувстват ...знаят ...искат ...една на друга вяра, сила и надежда да дарят ...