събота, 17 юли 2010 г.

Що е то гьозлеме ...

Името гьозлеме (Gözleme) идва от корена Гьоз (тур. göz - око, очи) и означава по смисъл гледащ, поглеждащ. Според някои гледащо е самото гьозлеме, защото формата му е като око. Поддържащите това виждане са и противници на различни от този начини на сгъване. Според други, типичните при правилно изпичане кафяви кръгчета - малки и големи, са очите, които гледат.
Гьозлемето е турски тестен деликатес, познат в много краища на България. Той представлява малки питки с различен пълнеж – спанак и сирене, спанак и яйца, кълцано месо, картофи, гъби, а в по-модерен вариант – мед и банан. Може да се приготви и карашък – с много различни съставки.

Така - това е обяснението според чичко Гугъл що е то гьозлеме :) ....моето обяснение е по-простичко - тестени питки - по избор пържени или печени ...
Ето рецептата, по която ги правих аз :
Продукти
200-300 г сирене, 1/2 кг брашно, 100 г краве масло, пакетче суха мая, сол и свинска мас ...

Приготвяне: Изсипвате брашното ..правите кладенче и там натрошавате маята. Прибавяте 2 щипки сол и разтопеното краве масло. Доливате 250-300 мл хладка вода и месите тестото поне 10 минути. Разделяте на малки топки  и оставяте разстояние между тях като ги нареждате в тавата. Оставяте ги да втасат половин час.

ако прецените че стават големи питките, 
можете да ги срежете на две и пак да слепите краищата
Вземате всяко топче и го точите върху набрашнен плот. Като стане тънък листа мажете с мас и натрошавате сирене. Сгъвате лявата и дясната страна към средата и после прегъвате на две и защипвате тестото с пръсти по края. оформят се квадратни питки. После пържите в сгорещено олио.

Ако обаче не искате да станат мазни питките - не мажете с мас и не ги пържете, а ги опечете във фурната. Стари познавачи на приготвяне на гьозлеме твърдят, че във фурна ставали още по-хубави. Следващият път ще тествам и какъв ще е вкуса на печено гьозлеме :)

Ето и поредният ми експеримент с тиквички. Правих Запеканката на Илианка от Щъркелово гнездо ...
Това е резултатът!


7 коментара:

Alhzar каза...

Гражданчетата нищо не разбират, питай ги дали знаят какво е комбастия и ще те гледат като гръмнати...

Neizi_ss каза...

Ми ...тука да си призная и аз така :) гледам ..ама питах Гугъл - по нашия края няма таково нещу или поне не съм чувала ...:) но звучи добре идеята за тиква със сушени плодове :)

momenti-momenti каза...

Мммммммммммммм,вкусноооооо! :)

Valkocompany каза...

Да знаеш, че от днес си без ракия,
без магданоз, без джоджен и без праз,
без патладжани и без леблебия,
без мътеница и без свинска мас,
без русенско варено, без сутляш,
без ангинари и без алабаш!

Neizi_ss каза...

@Valkocompany - и да ми спреш ракията не е опасно :) ...но никой не може да отрече благинките на селския живот :)

Ирония Идиотова каза...

Ох, преглъщам, преглъщам...Това гюзлеме ми прилича на добружанските питки, които маман ни прави, винаги, когато се прибере в Бг. А запеканката определено ще я пробвам тези дни. Мдааам, благинките са голяма работа..

Neizi_ss каза...

Ида, не чакай маман да си доди ..фани пътя ..у лево, у лево и у нас ...да ти направя за питки :)

и сме сами, и ни е страх да си признаем

... и ни се иска  да ни прегърне някой, някъде, някога ... ей, така ...мълчаливо в тишината ... ... и ударите на сърцето му да са мантрата, ...