Картофена лазаня с кренвирши и Тиквички по мексикански

Кулинарните страсти, обхванали ме в дъждовната събота си имат предистория. Пазарувахме в ПЛЮС и мойто слънце ми подари книга с 1500 рецепти ...от салати и предястия, през разядки, пити, погачи, баници и десерти, до безмесни и месни ястия ...

Реших, че днес ще я сефтосам и си избрах две сравнително лесни рецепти ...

Картофена лазаня с кренвирши ...

1 кг картофи се обелва и се нарязва на шайбички. Запържвате в олио лук, пипер, домати и за любителите на пикантния вкус слагате и една люта чушка.

Покривате дъното на тавата с картофи ... върху тях нарязвате 3-4 кренвирша на кръгчета и изсипвате лука с доматите. 
Покривате отново с картофи и поливате с чаена чаша вода и печете във фурната, когато стане готово вадите и поръсвате с настърган кашкавал ...:) 

Тиквички по мексикански

6-7 тиквички, но не големи ги разполовявате и издълбавате като лодка, задушавате с мазнина една глава лук, това, което сте отделили от тиквичките, 100 г бекон и 250 г кайма - подправки по желание, по желание вместо чаша вода, може да сложите чаша бяло вино ...

Тиквичките ги бланширате във гореща вода, оставяте ги пет минути в тенджерата, после ги вадите и ги оставяте да се охладят ...


Намазвате дъното на тавата с чаена лъжичка масло, и ги нареждате, пълните ги с получената смес, поръсвате с малко вода и запичате във фурната и после поръсвате с настърган кашкавал и печете до златисто. Аз обаче направих полив от 4 добре разбити яйца :)

Бон Апети дорогие друзя :)

3 коментара:

Temenuzhka Petrova каза...

Аплодисменти!Справила си се чудесно!Мъжът ти има късмет на жена!:)Цунки!

Lili каза...

Малиии...Фифчееее!Още спя, а огладнях!Тиквичките ще ги направя задължително :)
Ох, че вкусноооооо!Браво :)
Кулинарката ми тя.Цунки {{{}}}

Drago каза...

:) Правил съм вече нещо подобно, но само с кайма.
При мен тиквичките много омекнаха, но виждам, че ти си се справила по-добре.
Аплодисменти! :)