четвъртък, 1 април 2010 г.

Има ли дефиниция за щастие

Когато душата плаче ... и ...какво от това. Не казваш на никого, опитваш се всячески да не показваш какво чувстваш. По-лесно ти е да си ядосан, да демонстрираш гнева си ... подсъзнателно заработва у теб принципа, че най-добрата защита е атаката. не си даваш сметка обаче, че от твоето нападение, ще страда още една душа. Не мислиш за нея ...подвластен си само на твоето собствено усещане ..за справедливост ..не може да те боли само теб...трябва да поделиш болката ...с надеждата, че така ти ще усещаш по-малко ... Самозаблуда от най-висша степен ... типично за нас човеците. Самозаблудата е на всяка крачка - като започнем от това, че сме щастливи, че всичко ни е наред и т.н... 
Кой има точна и ясна дефиниция за щастие? 
Никой! Едни са щастливи, защото имат работа, имат мъж/жена до себе си, родили са деца, роднините им са живи и в що годе добро здраве. Лятоска успяват да спретнат почивка било на море или планина за някой и друг ден ...на есен стягат зимнината и ...това им е щастието. Други пък се обсновават единствено с това, че никой не им казва какво, кога и как да правят и че сами са капитани на кораба си по течението на живота. Някой може ли да ми каже какво е щастие ..без да изхожда от собствените си чувства. Аз съм от тези дето са щастливи, защото имат работа, която харесват, имат приятели, имат и усещането, че са намерили любовта на живота си и че тя на всичкото отгоре е споделена ...Пари може и да няма ..но нали сме здрави ...другото все някак си се нарежда ... Въпреки това обаче защо имам усещането, че сякаш нещо не е баш така ... Нали знаете какво е, когато сте на диета - хапвате лист от маруля и морковена пръчица ...но някъде дълбоко остава глада ..., който надава вой, че никак не е задоволен ... Е точно такова ми е ... Принципно сама за себе си знам какъв е вкуса на липсващата подправка ...или по-точно казано, мисля си, че знам ... Малко работата заприличва на треньора, който е отстрани на въжетата и вика - Давай! Можеш още - въпреки, че противника почти е смазан... 
Тръгваш сутрин на работа, разминаваш се с едни и същи хора всеки Божи ден ...знаеш че ако минеш в 8,30 ще видиш този и този ...а ако подраниш, или закъснееш ще се разминеш с еди кой си :) ...Разлях се ... исках докато пръстите ми шарят по клавиатурата и на екрана се нижат буква след буква ...да си изясня сама за себе си аз от кои съм ...и като гледам сякаш съм от тези дето и да не им е нещо по ноти сякаш нямат право да си признават. Така съм ги научила обкръжението си ... като в детските лексикони и спомени - Никога на колене, пред когото и да е .., че и мойта работа таквази ша излезе. Нямаш право да плачеш, нямаш право да не можеш, нямаш право да си слаба, нямаш право да не знаеш ...Какво нямам знам - някой да дойде и да ми каже - какво имам право!!! Като човекът оркестър ...свириш на всичко, пееш, играеш и не спираш дори да запалиш цигара или да навлажниш устните си с капка вода. И никой не му идва наум, че понякога може да искаме да сме безпомощни и да имамe нужда да ни защитят ... Уморително е! Еманципация, феминизъм ... глупости на търкалета - жени с амбиции и с реални възможности ...кариерата обаче е едно, живота извън нея е нещо различно ...в него се редуват мигове на тъга, на сълзи и ...т.н.

12 коментара:

Unknown каза...

Ами няма дефиниция:) То е въпрос на субективно усещане...Не зная обърна ли внимание на оная карта , дето я бях пуснал преди няколко дни..

Neizi_ss каза...

о, аз това съм го чела още миналата година, когато излезе ... само дето като погледна картата - и като видя къде сме ние - направо да си слагаме въжетатана шията ..ако така ще си мерим щастието :)

Unknown каза...

То при нас има и друго..Баба ми, Бог да я прости казваше : И да си добре,няма да се хвалиш, защото има мръсни хора, завиждат и урочасват :))

Neizi_ss каза...

Верно е това ..ама като сме добре да нес е хвалим, като сме зле - пак не се хвалим ...е то не остана за хвалене :)

Lil каза...

Не искам да има дефиниция!
Искам да те гушна и да си безпомощна колкото си искаш и имаш право на всичко и нищо!
Няма да те съжаля или да се притесня от написаното,защото знам!
И ти знаеш.Тези,които не знаят и очакват да изкочиш с бронята и да си войн всеки ден->майната им!Бъди щастлива по начина,по който искаш.И дори да липсва нещо-то я някъде там и те очаква!Вярвам!Ако ти е празно,пусто и голо-нека постои така.С времето ще се запълни,усмихне и облече.Само не бъди незнаеща-останалото си е написано и няма да те пропусне!
Обичам да те чета в такива моменти и не само...Мога да ти напиша още много,но и това е много!
Имаш на кого да предадеш липсата-поне 80% взимам аз!
Целувки и приятелско рамо и още каквото си поискаш-ще го получиш от мен :)

september-silvia каза...

Нейзи,много добра публикация,поздравления:)обаче винаги нещо липсва ,не знам няма според мен пълно щастие,живота е това което се случва и е такъв какъвто си го направим.По принцип на съвременната жена никак не и е лесно,много добре го казваш-ние сме като човека оркестър скъпа.Весели празници и бъди много усмихната,целувки от мен и още веднъж благодаря за това което направи днес за мен:)

Neizi_ss каза...

Смиф ..в такива моменти, пък на мен ми идва да се просна на дивана и да рева сгушила се във възглавницата, ...моментите, когато чета какво ми пишеш ти ... Както казва Силви ..явно това ни е орисията човешка - винаги нещо да липсва ..за да не спираме да търсим щастието ..Целувам Ви момичета!

Lil каза...

Фиф,реви!Аз няма да те спра.Съжалявам само ,че няма да съм до теб,че да се сополявим заедно!Целувки и горе главата!

morrt каза...

Признавам си, че не не прочетох всичко. Дори коментрите. За което се извинявам. Утре(когато ще мога да ги осмисля) ще ги прочета. Направо ти отговарям на въпроса в заглавието.

Да, има. Казвам го от позицията на щастлив човек, т.е. имам правото. Ето дефиницията, кочто ми помага на мен:
1,Всички, които обичаме да са здрави.
2,Приятелите са единственият съзнателен избор, който правим през живота си.
3,Човек е това, което мечтае да бъде
Ако сме в състояние да оценим това, ще се чувстваме щастливи.

Neizi_ss каза...

Уж писах коментар пък бегал нейде ..е сега в кратце ..верно е приятелю ..това, което си посочил в дефиницията е напълно достатъчно. Така както двама души просто трябва да са си достатъчни, така е и със щастието ...ама пусто все нещо остава извън полезрението ни ...и именно то създава усещането за непълнота

Ирония Идиотова каза...

Аз се чувствам доволна и щастлива:), защото:
-имам правото на избор
-свободна съм
-ръководя сама живота си и съм независима
..и Морт го е написал още по-хубаво:)
Но най-много от всичко ми е важно ей такива мисли, които ти си написала/ споделила, Нейзи, да ги разкатавам с много, много хумор:) Щото ми писна преди време да имам бол въпроси, пък отговор- найн и ставаше една каша, не е истина:)))Всъщност всеки сам решава коя/ каква да му е дефинцията за щастие:)
Ехх, душа-камбана си ти:) Прегръщам те;)

Dani каза...

И аз не мога да дам дефиниция,
но сякаш не си задвам този въпрос,
а усещам, когато имам чувството,
че нещо не е наред.
Стискам всички мисли в себе си- не защото нямам на кого да ги кажа, но са малко хората, които ще помислят с теб и това ще ти стига.
Цял живот ръководя сама живота си, по стечение на обстоятелствата, но си признавам, че е страшно изморително.
Обичам да давам обичта си на най-близките хора, но понякога трябва и да получаваш, за да заредиш батериите. Иначе си като изцеден!

Така, че трябва и да се смеем, и да плачем, когато ни се иска!
Светъл Великден!

и сме сами, и ни е страх да си признаем

... и ни се иска  да ни прегърне някой, някъде, някога ... ей, така ...мълчаливо в тишината ... ... и ударите на сърцето му да са мантрата, ...