неделя, 19 юли 2009 г.

А добър ден! …Етикетите …и … Обществото

000bgoodafternoon2Да си дойдем на думата … Ставам ли за кифла или не – това е въпрос с повишена трудност, който ме тормозеше доста отдавна – LiLi  има научни трудове изписани по темата – и според нея – съм поничка с пълнеж …май таквози беше обяснението и определението …ако бъркам – ша ма извинявате :)

Тъй като познавам не една и две персони, които напълно отговарят на описанието кифла … се притесних, че и аз в нечии влажен поглед съм кроасан та дрънкам.

 

Да, ама не – както казва небезизвестния Петко Бочаров – не ставам за кифла и това е :) Обяснението е, че съм от малкото останали момичета, които не са нито кифли, нито псевдокифли и че това е чудесно :)

 

Всъщност не ме успокои резултата от тъпия куиз във Фейсбук-а / нали знаете, че там откривам топлата вода с тия щуротии/.

Замислих се върху въпросите, отговорите на които определят кой какъв е …

Не съм кифла, защото…:

  • се снимам както ме хвана фотоапарата;
  • слушам всичко, което ми харесва – за музика иде реч;
  • се гримирам, когато има повод;
  • харесвам косата си, каквато е, и не я изправям ден през ден;
  • и …защото нося удобни обувки, спортни, кецове и др.

0008 представете си тогава какви трябваше да са отговорите, за да установя накрая със “задоволство”, че съм кифла от класа :(

Те-кифлите се снимат отгоре с целувки към камерата, или в огледалото с нацупени джуки, слушат чат-пат хаус-музика, но се разтреперват от удоволствие от чалгата, обуват пантофки, токчета и платформи – по възможност с цветенца, и разни други финтифлюшки, ходят на фризьор ката ден и ходят да си пудрят носа през има няма 15 –мин.

Странно е – някои от отговорите прилягат и на дами, които се грижат за фейса си и не ми е много приемливо да са съпричастни към подобна класация.

Ако си мислите, че ми е станало смешно – тц!

Стана ми дори тъжно, че е толкова лесно да се сложи на някого етикет.

И аз съм залепяла сума “кифли” с ценоразпис …, а сега ми стана съвестно.

Те не са виновни, че са леко неориентирани – не са си избирали средата, родителите, възпитанието, обкръжението – когато у дома никой не ти говори за политика, не следи дали имаш собствено мнение, дали отстояваш позициите си, дали те бият навън другарчетата и т.н

Не са виновни, че ТВ канала ПЛАНЕТА е единствената програма, която дистанционното разпознава, че русите букли, силиконовите гърди и устни, изкуствените кичури и фалшивата слава – определят бита и съзнанието им.

Не са виновни, че се впечатляват от лъскавите коли, че за тях е модел на подражание да се задомят на крехка възраст и да си играят на семейство …

0006Не са вино вни, че фикс-идеята им е да си легнат с батко, чичко, дедко – както дойде – с дебел портфейл, който на другия ден ще им покрие разноските при маникюристката.

Не са виновни, че това устройство наречено компютър се ползва само за да се регистрират в сайтове за запознанства разпращайки по света и у нас граничещи с порнографията фотоси.

Не са виновни, че отдавна е размита границата между откровената вулгарност и еротиката.

Не са виновни, че проектират болните амбиции на майките си …

Не са виновни, че манекенските размери, които надничат от синия екран и от страниците на лъскавите списания се превръщат в тяхно “Отче наш!”.

Такова ни е обществото – както четох наскоро някъде – май взимаме от света модели на подражание и се опитваме да ги приложим тук, но май системата се бъгва някъде и не отчитаме, че липсва инсталационния файл и съответно програмата не функционира качествено … Живеем и възпитаваме следващото поколение с грешка в системата.

Отдавна в обществото ни няма истински аристокрация, интелектуалци, интелигенция, средна класа и т.н.

Отдавна делението на имащи и нямащи пари, на жени-домакини, кариеристки  и на преуспяващи “Барби”-та – прелитайки от креват на креват.

За мъжете да не говоря – там или си тарикат, или не струваш пукната пара – вече и мускулите не са така вървежни както преди.

0010Абе … жална ни майка – и не знам и кой ще ни оправи …айде за политиката ясно – сега се разчита на новия Месия … кой ще ни лекува обществото, кой ще ни предпише витамини и антибиотици за възстановяване на имунната ни ценностна система?!?!?

Дигам рамене и нямам представа –аз дето уж съм на всяка тенджера капак и на всяка манджа мерудия … Който знае, нека помага!

9 коментара:

Владимир Кабрански каза...

Аз затова деактивирах всички възможни приложения във фейсбук. После с дни си чудя, какво съм направил и защо така. Колкото до рецептата, първата крачка я има - диагнозата. За съжаление лечението не е магическо хапче.Лошото лесно се научава, но трудно се забравя. Единственият път е по-малко, всеки ден, с всеки отделен човек да се говори. Нали речта е затова.Някой път ще се получи, някой път не,често ще получаваш епитети като кифла и идиот, но няма друг начин:).

Aquawoman каза...

Нези, изчезнала си ми от Фейсбука!!! :( :( :(
Аз се чудя защо от няколко дни не виждам нищо за теб, а сега кликнах на "приятели" и видях, че те няма в списъка . Да имаш идея къде си и какво е станало ???

Neizi_ss каза...

И аз съм оптимист относно ползването на речта ...само условието е, говорещите да сме повечко и да сме по-упорити :)

А сега и за двамата - пратила съм Ви отново покани във Фейсбука - щото си сменях профила :) преди седмица :)

september-silvia каза...

Нейзи,много си готина и аз си те харесвам,не се разстройвай от тези тъпи тестове в социалната мрежа,скоро се тествах и аз какъв политик съм точно там и представаш ли си, ме определиха на Масларова-щях да падна от смях и срам,явно и аз вече съм деактивирала тези настройки защото отдавна не получавала -каква супа съм,какво цвете съм и т.н.абе големи простотии:)))

Neizi_ss каза...

Силви - аз не съм разстроена - напротив - радвам се, че не съм КИФЛА :) - тъжно е колко елементарно се поставят нещата .... за това ми е мисълта ...

Aquawoman каза...

Току що те добавих пак, пффф помислих, че аз съм те изтрила без да искам :))
Не харасвам кифли - поведението им, излъчването им, начина им на живот ужасно ме дразнят. Но родителите са виновни ...

Lil каза...

Доър' вечер!
Поничка с шоколадов пълнеж!
Кифлите,далеч от мене,щот' ритам баш в кухото!
Пак та цуфкамммммм!

myhappypond каза...

Хаха :)
И аз си го правих този тестен тест и излязох обикновен хляб "Добружда". Смятам да си поръся малко шарена сол, за да стана по-апетитна :)
Много готин пост, Нейзи, аз късно го чета, но все пак :)

Ирония Идиотова каза...

Ей сега отивам да си го направя тоз тест. Нейзи, душата, нали знаеш,че кифлата никога не може да стане кроасан:) Ние сме кроасани с различни пълнежи. А кифлите кво? Мармалад и крем. Даже последното ми навява едни асоциации, доста неприятно-мирилизиви..бляк. И така:- ти не си кифла! Точка по въпросването:)

пс- ку не бях улязнала във Фасето , ич нямаше да разбера за тези ти излишни терзания:) Мцуннн:)

и сме сами, и ни е страх да си признаем

... и ни се иска  да ни прегърне някой, някъде, някога ... ей, така ...мълчаливо в тишината ... ... и ударите на сърцето му да са мантрата, ...