неделя, 8 март 2009 г.

Day of the woman

Ден на жената?!
Странно, но винаги в навечерието на празници започваме да си задаваме въпросите „За” или „Против”. Без значение за какво става дума.
Дали на Коледа или Нова година да си даваме подаръците? Как ще се казва старецът, който ще влезе през комина и на чието коляно ще седи Снежанка? Дали Трифон Зарезан ще е по стария, или по новия стил? Дали 2 февруари е мъжки празник – Петльов ден, или просто Ден, в който да се шегуваме за сметка на гейовете? Дали да празнуваме Деня на влюбените, защото бил католически празник, и какъв е смисълът на този ден да си обръщаме внимание с човека, когото обичаме, при положение, че би трябвало това да е ежедневие през цялата година?
Сега започва тоталното противопоставяне на 8 март – Международен ден на жената – пита се обаче на коя жена. На тази у дома, която чисти, готви и пере. На онази, която вече е станала и майка. На любовницата, на бабата, на комшийката от осмия етаж или …?!?
Ако се заслушате в хорските разговори, тоест ако ги подслушате – ще се убедите, че е точно така. 
В крайна сметка обаче някой някога е определил тази дата като символ на борбения дух на група жени, решили да отстояват правата си. И като се замисли човек, няма нищо лошо в това.
Истината е, че Международният ден на жената не символизира любовта към нея като такава, а по-скоро има за цел да насочи общественото внимание към проблемите на жените по света – насилие, неграмотност, безработица, неравнопоставеност, трафик на хора, липса на граждански и политически права и т.н.
Затова може би е по-правилно на този ден да се благодари на жената за това, че я има, че е силна и уверена, че е равностоен житейски партньор. Нима е лошо да има ден в годината, в който да правим поредната равносметка, че нищо не ни е дадено даром и че за всичко е нужно да се борим?! Без значение на пол, религия, образование.
На 8 март равносметка си правят жените – за това, че ги има, че са обичани, че са нужни някому.
На този ден ще благодарим и ще стаим в сърцето си надежда, че и в останалите дни от календарната година ще получим уважение, ще чуем добра дума и ще погалят косите ни с цвете!
и преди някой да скочи и да започне да спори относно 8 март ... предлагам да кликне с мишката върху линка, да прочете и след това да вади рапирата :)
Просто бъдете себе си и не се поддавайте на провокации. Рискувате да загубите женствеността си!
Бъдете загадъчни и любвеобилни и нека слънцето отразява усмивката Ви!

1 коментар:

Lil каза...

Честит Празник и на теб Фифон-за 3-ти път днес :)
Не им се чуди на традициите,нали знаеш "Традициите не са това,което бяха" и хоп Наздраве с шотландска/шопска огнена вода :)
Хубав празник и много усмивки :)

и сме сами, и ни е страх да си признаем

... и ни се иска  да ни прегърне някой, някъде, някога ... ей, така ...мълчаливо в тишината ... ... и ударите на сърцето му да са мантрата, ...