понеделник, 23 май 2011 г.

Кулинарна вълна

В последно време качвам кулинарните си изпълнения само във Фейсбук. Имам обаче приятелка, която не следи социалната мрежа и се сърди, че не показвам тук творбите си :) А тя е от хората, които се хранят с очи :) Затова мила ми девойко, ти се знайш коя си, правя този пост спешъл фор ю ... Наслаждавай се.

Бисквитена Торта

Два пакета бисквити "Закуска" или четири малки пакетчета от обикновените, се натрошават на дребно. 400 г сметана се разбиват с миксера, докато придобият гъстотата на боза, захар на око и на вкус :). Две пакетчета желатин се накисват в половин чаена чаша студена вода. След като набъбне желатина се поставя на водна баня на котлона, докато се разтопи. Не трябва обаче да завира. Изсипвате го в сметаната, прибавяте бисквитите и 4 банана нарязани на ситно - може да използвате и други плодове - въпрос на избор е Бъркате бързо и хубаво, до получаването на хомогенна смес. Изсипвате я в подходящ съд - от обикновена тенджера, до кексова форма с дупка по средата ...важното е да покриете цялото дъно с фолио - може дори и с найлонова торбичка :) ...разстилате равномерно и поставяте в хладилника за минимум 2 часа. Желателно е да пренощува. Като извадите - обръщате върху поднос и после внимателно отлепяте фолиото. Воала - Да ви е сладко :)



Мъфини с мед
оригиналът е на Илиана и е с мармалад и орехи, но поради липса на последните две, се задоволихме само с мед :)

Продукти:

2 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. олио
1 ч.л. сода
2 ч.ч. брашно
5 с.л. мед
Яйцата се разбиват със захарта. Прибавят се останалите продукти и всичко се разбърква до хомогенна смес. Формички за мъфини или за крем карамел се намазват с олио. Пълнят се до 2/3 от вместимостта им и се пекат в загрята умерена фурна.

МЕГАгювече :)


Рецептата от ТУК  модификацията е, че прибавих колбас и използвах голям гювеч, респективно и повечко яйца :) - пекох го в обикновена фурна - за около половин час :) - Влиза в списъка на аламинутите ми с подръчни материали - за спешни случаи :)

Крем - карамел

5 яйца се разбиват на пяна с 200 г захар. 
Прибавя се една ванилия и 500 г прясно мляко. 
Карамелизирате 5-6 лъжици захар, и изсипвате на дъното на чашките, в които ще печете крем-карамела. Разсипвате яйчената смес. 
Чашките слагате в тавичка, която пълните с вода - на един пръст от ръба на чашките.
Крема го оставяте да изстине във водата в която е опечен.

Сервирате, като обръщате крем-карамела върху чинийка, декорирате с плодове, по избор :) 
Получават се около 10 порции.

Импровизирани кексчета


Тъй като формичките ми за крем-карамел са само 6, установих, че ми остана от сместа - затова прибавих брашно и още малко захар и разбивах, до получаването на еднородна смес, 
като за мъфинки. Добавих и половин пакетче бакпулвер :)



4 коментара:

Тази, за която е поста ;) каза...

О, мила моя!
Твоята кулинарна вълна ме помете :)

За пръв път си позволявам да чета неслужебни неща в служебно време. Неудобно ми е, но ни най-малко не съжалявам - почти усещам аромата на сладкишите ти.
Направи деня ми изкусителен.
Благодаря!
Наистина оценявам усилията ти да загърбиш за кратко Фейс-а, заради мен!

Neizi_ss каза...

За теб си заслужава всичко :)

Ludmil Yatanski каза...

A какво да правят тези, които не могат да се хранят само със очи... "не ни въвеждай в изкушение..."

Neizi_ss каза...

Добре дошъл :) Моите изкушения са скромни на фона на кулинарните виртуози - тук във виртуалното пространство :)

и сме сами, и ни е страх да си признаем

... и ни се иска  да ни прегърне някой, някъде, някога ... ей, така ...мълчаливо в тишината ... ... и ударите на сърцето му да са мантрата, ...