петък, 27 март 2009 г.

One bygone saturday

Цяла седмица отлагам да напиша няколко реда за това как прекарахме миналата събота.

Но  както повечето, които списват собствени блогове и на мен са ми нужни муза и настроение.

Преживяването беше повече от приятно ... Беше една събота наситена с емоции ... 
Започнахме деня  ІХ Национален фестивал на кукерите, който се проведе в силистренскто село Калипетрово ...

                  Родолюбие, фолклор, танцова магия и благословия

Девет групи, над 300 участникаци, и три пъти повече зрители …Среща си дадоха българските традиции от различни краища на страната. Нрави, съхранени от миналото, обичаи – предаващи се от поколение на поколение.
Тръпката от това, кой ще се представи най-добре, се усещаше във всяко движение, във всеки звук, който издаваха чановете…
Гостуваха кукерски групи от селата Бозвелийско и Добрина /Варна/, Джерман /Дупница/, Търнава и Черган /Ямбол/ и от румънското село Липница. Силистренска област се представи достойно благодарение групите на домакините от Калипетрово, както и тези от селата Професор Иширково, община Силистра и с. Варненци, Тутраканска община.

Калипетрово е едно от малкото селища в страната, където така чисто е запазен кукерският празник. Кукерската дружина в селото датира още от края на ХVІІІ век, а от 1940 г. е жанр от художествената самодейност на читалището.
В Калипетрово кукерите се събират на Сирни Заговезни и обикалят цялото село, като благославят всеки дом за здраве и берекет, прогонват злото от хората и къщите с думите: “Да потъне вдън земя злото – да царува доброто”. Кукерският състав при читалище “Пробуда” е носител на сребърен и два златни медала от Международния фестивал на кукерите и сурвакарите в Перник; Специална награда от Националните фестивали в Ямбол, Стара Загора, Сливен. Участник е във фестивала на пролетните игри и обичаи в Пъдарево, Севлиево, Търговище, Габрово, Златни пясъци и други местни, общински, регионални и национални празници.
Булка, дяволчета и кукери, които ги пазят, циганин, циганка и циганче са основните персонажи в това силистренско село. Неизменна част от групата е и музикантът. Когато се съберат на площада в края на деня, иширковци се опитват да откраднат дяволче или да скочат на булката, но с пожелания за здраве получават солидна порция пердах. По избор можете да си изберете кукерите да ви изиграят хоро, да направят кушия или просто да хванат циганката и да я ступат. Боят лекува – това е основната максима на кукерите в с. Иширково и с удоволствие размахват гегите.

Румънските гости посветиха танца си на пролетта. И в него сблъсъкът е между доброто и злото. Плашат лошите сили, пропъждат студа и правят място на пролетта.Те разказаха, че в тяхната страна няма такъв обичай, но че в тяхното село е запазен, тъй като са потомци на българи-преселници. Преди две години в Калипетрово гостуваха пък етнически българи от друго румънско село – Брънещи.
“Дяволите” от село Варненци, Тутраканско, изпълниха обичай, останал от векове край бреговете на река Дунав. Двайсет ергени от селото пресъздават легендата за еничари, които си сложили православни кръстове, за да гонят чуждоземците от родните си земи. Всеки един от костюмите се шие за месец, а се облича за повече от час.   
Участниците от Чарган изпълниха обичая заораване. Предвождани от основните маскарадни персонажи - булката и младоженеца, над 40 кукери на възраст от 10 до 40 години разлюляха хлопките. 
Невероятен колорит внесоха и кукерите от Джерман, които се готвят цяла година, като най-много грижи полагат за костюмите и чановете. 


 .... Деня не свърши тук ....отправихме се към селото на мойто мъж за да почетем баща му, който отбеляза своя 60-годишен юбилею. Мила родна картинка ...с мама и тате на маса, с близки и роднини, ракийка и салата, кюфтета, пиле ...гарнитури ...и разбира се сладко изкушение омазано в шоколад и сметана :)

Това тук е нашият подарък ... Тати "свекър" умира да ни бие на табла и решихме да му подарим чисто нова, за да тренира, докато ние сме в града ...Цветето е за мама "свеки" ... да му се радва, макар че тя милата като дойде сезона на разсадите от домати и пипер няма място по прозорците за други треви, но се надявам, че на това ще му намери място :)

Не снимам ли китките в двора  - просто няма да съм АЗ :) ...

Ето ги и тях ... свекъра и свекървата ...пожелавам на всички девойки такива да им се паднат ... Аз лично съм късметлийка :) Благодаря им за равнопоставеността ... не ме делят от синовете си, дори и страната ми, ако случайно нещо сме на различни мнение с моето Слънце :)

4 коментара:

Leucanthemum vulgare ;))) ... каза...

Хей, Цветенце ... това е толкова ... хубаво, топло, българско. Донесе ми великолепно настроение. Благодаря ти!
И въпреки, че не съм девойка, и аз като теб съм случила на свекър и свекърва. Да са ни здрави и все да ни радват!!!
Поздрави и усмивки! :)))
Маргарита

Lil каза...

Тц,тц ти се появи.И то със снимков матр'ал.Брауссс.Знаеш,че ти завиждам благородно и се радвам на всяка твоя радост.Липсваше ми днес,но явно си си имала занимавка.Тати свекър да е жив и здрав да го биеш на табла,ама мама свекърва да си полива и гледка китките :)
Много усмивки и целувки :)

Neizi_ss каза...

Появих се и още как, ма после ша ти разправям :) А иначе поздрави мили дами и от мен :)

Aquawoman каза...

Нези, да са ви живи и здрави още сто години!!!
И да ви слушат :))
Сърдечна благодарност за кукерските снимки!Стопли ми сърцето и ме върна в моя край...

и сме сами, и ни е страх да си признаем

... и ни се иска  да ни прегърне някой, някъде, някога ... ей, така ...мълчаливо в тишината ... ... и ударите на сърцето му да са мантрата, ...