сряда, 18 март 2009 г.

Измишльотини

72 часа без „Госпожо!”

Как ще се събудя сутринта, без някой да се обърне към мен с думите „Моля Ви, госпожо!”
След разменени реплики с приятели и колеги се оказа, че не съм единствената, която е силно разтревожена от ветото, което налага Европарламентът върху обръщения като Госпожо, Господине и т.н. Ще се ползват Уважаема, Мила, Скъпа и на име и фамилия.
Какво да правим с хора, като една дружка, която казва, и то с основание: “Ами аз не искам на всички да съм им Мила и Драга! След като се въведоха понятия като унисекс- WC и с въвеждането на неутрални за пола обръщения, може би в скоро време ще установим, че вече няма да се делим на хора и жени, както се шегуват мъжете …
Виж, за професиите с мъжки окончания налагането на табу е нормално, щото звучи несериозно да кажеш на кмета – кметица …!
А е естествено съгласието на Министерството на държавната администрация и административната реформа да приеме всичко, което наредят от Брюксел. Отдавна ни е навик, като свирне Груйо, да се закачи и …
То хубаво министър Василев каза да не пишем Молби, а Искания …но и тях няма кой да чуе. 
Раздвоена, да не кажа разтроена, съм по отношение на нововъведенията, щото при някои има резон … Но с Госпожо трудно ще се разделя, особено, когато някой реши да ме изчетка и ме поласкае с „Госпо`йце, как е настроението днес?”
Не мислят за женската суета тия хора. Не им стига, че всеки втори говори за евроизисквания и евростандарти, а вземи сега диктувай и кой на кого как ще му вика.
Очаквайте да ни лишат и от роднинските леля, чича, шуранайчо, баджанак, тетка и сие.



6 коментара:

Анонимен каза...

Незнаех,че ще ни налагат и обръщения...това ми звучи гадно.То и на мен не ми се нрави да ми казуват Мила&Драга.Като искат да сме примерни европейци -Sir&Madam са ни предостатъчни.А и ние по манталитет сме си простаци и ще избунтуваме и срещу това!
Къде отиде милата Другарка....еххх времена!
Лили
п.с.Не ми се логва...сори Фифка.Цунки {}

Neizi_ss каза...

мила ми девойко ---то не важи това обръщение само за нас българите - няма да има мистър, мис, мадам и мадмоазел ...

Анонимен каза...

Аз пак не съм запозната...пууу к'ва съм смотана откъм новите европеизационни процеси :хилеж:.Ама верно нямам идея за кво става дума,само знам че не ми се нрави.
Аз пък ще ти викам Фифон!И СЕМ няма ме спре!ха-ха.
От нерви човек пощраклява -да знаеш :)
Целувки
Лили

Aquawoman каза...

Последната глупост, която измислиха.
. Не ми стана ясно кое е обидното в "госпожо" и "госпожице" Не е ли по-обидно някой непознат на улицата да те нарича Скъпа ? :))

Neizi_ss каза...

е аде ....и аз питам ...ма нема кой да каже :) ...

Анонимен каза...

Е...добро утро :)
Чак пък непознати да ни скъпосват хич не ми се нрави.В Англия са си от н-години на Sir/Madam,когато става дума за официално обръщение.Там ги следват и Miss ,Missis,Lady.Lord и там всичките им кралски названия.Когато обаче става дума за по-близки отношения (между приятели) идва скъпосването,само че май ми звучи по-мелодично ...има разлика Скъпа->Darlin' /не изписвам "g" накрая,защото те и не го произнасят/.Та "ъ"-то ми сковава усещането...
Но определено е глупаво да ни задължават със закон по какъв начин да се назоваваме....тЪпо!
***
Цунки Фифонче{}И за Бубчето също {}

и сме сами, и ни е страх да си признаем

... и ни се иска  да ни прегърне някой, някъде, някога ... ей, така ...мълчаливо в тишината ... ... и ударите на сърцето му да са мантрата, ...